Meditatie

Tot rust komen in deze jachtige tijd

Meditatie is een woord dat tot voor kort een associatie had met 'zweverig' gedoe. Wat velen niet weten is dat het bij meditatie om mentale kracht en zelfbeheersing gaat. Dat we meditatie gebruiken om meer van het leven te genieten omdat we daardoor bewuster en relaxter worden.

In deze tijd heeft iedereen het druk en wordt aangezet om beter, sneller, effici├źnter en productiever te zijn. Meditatie is dan het juiste antwoord. Meditatie is een techniek om snel volledig te kunnen ontspannen en energie op te laden. De nadruk ligt hier op het woordje snel! Om goed te kunnen ontspannen is met behulp van meditatietechnieken maar weinig tijd nodig. Het vereist beheersing van de techniek en discipline om een kwartiertje vrij te maken voor meditatie. De beloning is een opgeladen batterij, waarmee u uw bezigheden weer volop kunt voortzetten.

The Trail biedt u in de workshop - Meditatie voor beginners- de mogelijkheid om deze techniek aan te leren en te kunnen genieten van deze meditatie voor een meer ontspannen leven.

Hoe gaan we mediteren, alvast een drietal basisprincipes voor iedere meditatie:

1) We focussen op een object om onze geest te concentreren. Deze focus kan o.a. op onze ademhaling, een woord dat we herhalen, sensaties in ons lichaam, of zelfs onze gedachten zijn. Vaak concentreren we ons bij het mediteren op onze zintuigen. Als we ruiken, voelen, luisteren of proeven ontsnappen we aan onze gedachtespinsels en zijn we weer in het moment.

2) Als onze gedachten afdwalen, brengen we deze terug naar ons meditatieobject of focus. We proberen onze gedachten niet weg te stoppen of te onderdrukken. Vechten om onze geest tot rust te brengen heeft niets met ontspannen en relaxen te maken. Het hele proces is alsof we met een camera op een object inzoomen. Het object treedt op de voorgrond en alle andere zaken zijn wel aanwezig maar verdwijnen naar de achtergrond. Iedere keer als we afgeleid worden door objecten op de achtergrond zoomen we weer in op ons object op de voorgrond. Dit proces herhaalt zich tijdens een meditatie soms wel een oneindig aantal keer.

3) Alle gedachten en sensaties laten we tijdens de meditatie aan ons voorbij gaan. Als we mediteren horen we nog steeds het geluid van voorbij razend verkeer, voelen we nog steeds de kater van gisteren, denken we nog steeds aan de klussen die we morgen moeten doen etc. Het grote verschil is dat deze afleidingen ons niet meer hoeven te storen. Tijdens het mediteren proberen we niet te oordelen, conclusies te trekken of over bijzaken na te denken. We accepteren het huidige moment zoals het is.

 

cursus overzicht

informatie aanvraag